Bussum – Kinderboerderij `t Mouwtje

De kinderboerderij is 7 dagen per week geopend
Van 1 april tot 1 oktober: 9.30-16.30 uur
Van 1 oktober tot 1 april: 10.00-16.00 uur

Adres: Huizerweg 49K
Telefoon: 035 8200335

De ingang van ’t Mouwtje ligt aan een weggetje langs het weiland, tegenover Huizerweg nr. 104.

Klik hier voor een routebeschrijving

geiten

In de diepte
De Bussumse kinderboerderij ligt in het dorp, diep verscholen in het groen. De boerderij grenst aan ’t Mouwtje, waar ooit een zandafgraving was. De kinderboerderij dankt er zijn naam aan. Een landelijk weggetje met klinkers leidt van de Huizerweg naar ’t Mouwtje.

Aaien
De knuffelkonijnen van ’t Mouwtje wonen in de stal naast de bezoekersruimte. Je mag ze met maximaal twee kinderen tegelijk bezoeken. Til de konijnen niet op, want daar houden ze niet van. Ze houden er wél van om geaaid en geknuffeld te worden.

Voeren
De konijnen zijn ook gek op maïs. Die kun je voor € 0,50 uit de voerautomaat halen. De varkens mogen geen maïs, maar alle andere dieren wel. Zo kun je de boerderijdieren iets lekkers geven en zeker weten dat het goed voor ze is. Van ander voer kunnen ze ziek worden!

Iets lekkers
Als je zin hebt in iets lekkers, kijk dan of de vlag op het caviahok uithangt. Dat betekent dat onze bar geopend is. We hebben verschillende frisdranken, koffie, koekjes en chips. ’s Zomers zitten er ook ijsjes in ons assortiment. Alle opbrengsten uit de verkoop van maïs en versnaperingen gaan naar de kinderboerderij en de dieren.

Mouwtje
Weiland ’t Mouwtje

weggetje
Toegangspad vanaf de Huizerweg

holly
In het knuffelkonijnenhok

vlag
De vlag op het huis van de cavia’s

cavia

Wat is er te zien
Het eerste wat je ziet als je ’t Mouwtje binnenkomt is de grote weide links. Hier grazen onze schapen en geiten. Midden in het weiland wonen minivarkens Josje en Pietje. Vroeger was hun terrein een eendenvijver. Dat kun je nog zien aan het bruggetje dat over hun verblijf loopt.

Het caviaverblijf aan het begin van het erf lijkt precies een huis op palen. Via een luikje en een loopplank kunnen de cavia’s naar buiten om gras te eten in hun “tuin”. Naast het caviaverblijf staat een groot hok waar meerdere konijnen samenwonen.

Schuin tegenover het konijnenhok staat de volière. Er wonen ondermeer zebravinken, diamantduiven, kanaries en parkieten. De kippen zorgen iedere dag voor verse eieren. Je kunt de eieren kopen bij de bar. De kippen in de hokken aan het pleintje zijn overigens niet van ons maar van een andere vereniging.

De bezoekersruimte ligt aan het einde van het erf. De ruimte is open als er iemand van de kinderboerderij aanwezig is. Binnen vind je een bar, een toilet en een speelhoek voor de kinderen.

De stal grenst direct aan de bezoekersruimte. Daar wonen de knuffelkonijnen en slapen de schapen en geiten. In het voorjaar maken we kraamhokjes in de stal. Zo krijgen geiten en schapen die net gelammerd hebben een eigen plek waar ze in alle rust kunnen staan met hun kleintjes.

Een tweede erf ligt achter de stal. Dit deel van de kinderboerderij is alleen vrij toegankelijk voor medewerkers en vrijwilligers. In de hooischuur op het tweede erf staan de voederbakken en hooivoorraad. Een klein schuurtje met kraan biedt ruimte om te knutselen en schoon te maken. Als je het graag een keer wilt zien, vraag het dan gerust aan een aanwezige vrijwilliger.

grote wei
In de grote wei

varkensverblijf
Het varkensverblijf

kip
Hoenders aan de scharrel

speelhoek
Spelen in de bezoekersruimte

geitenlam
Geitenlammeren in de stal

lammetje
Een pasgeboren ouessantlam

erf
Op het erf